Crowdfunding campagne

22 maart 2017

Van 3 februari tot en met 11 maart heeft Zus van Zand campagne gevoerd op voordekunst.nl. Met fraaie tegenprestaties, ludieke acties, de verkoop van een beeld en een gulle donatie van het VSBfonds heeft ze het streefbedrag van 7.000 euro op de valreep gehaald.

Kunstschouw
In januari werd Zus van Zand geselecteerd door de kunstcommissie van Kunstschouw om werk van haar Dansende Dames tentoon te stellen. Dat werk bestaat uit drie grote beelden in cortenstaal dat ze samen met een lasser wilde maken. Voor de financiering besloot ze te gaan crowdfunden.

Voordekunst.nl
Het crowdfund platform voordekunst.nl vond het project van Zus van Zand bij hen passen, de kunstenares kon haar campagne gaan optuigen. Haar communicatie achtergrond kwam daarbij goed van pas. Ze besloot haar campagne af te trappen tijdens haar verjaardag. In plaats van cadeautjes vroeg ze vrienden en familie om een donatie. En stuurde ze een speciale nieuwsbrief uit. Al snel stond de teller op meer dan 2.000 euro.

Gluren bij de Buren
Op 19 februari deed Zus van Zand met haar atelier weer mee met Gluren bij de Buren. Ze greep dit event aan om haar campagne onder de aandacht te brengen. In haar atelier konden mensen ook een kleine variant van een van de grote beelden bekijken. De kleine Dansende Dame was een van de tegenprestaties, naast ansichtkaarten, posters en zeefdrukken van de Dansende Dames. Zus: “Crowdfunden is een leuke nieuwe manier om je werk onder de aandacht te brengen en te verkopen.”

Portretgalerij
Een ander haakje voor haar campagne vond Zus van Zand in 8 maart, Internationale Vrouwendag. De Dansende Dames staan voor de vrijheid waarin de kunstenares kan leven, dus deze dag moest gevierd worden. Met portrettekeningen voor donateurs. Ze riep iedereen op mee te doen. In ruil voor 50 euro maakte de kunstenares een digitale portrettekening van de donateur. Voor wie daar toestemming voor gaf, plaatste ze de tekening in de portretgalerij.

VSBfonds
De laatste tien dagen spanden het erom. Zou ze de 80% halen? Dit percentage was namelijk minimaal nodig om haar campagne te laten slagen. Met een potentiele koper voor het beeldje, was ze goed op weg. Toen kwam voordekunst.nl met goed nieuws. Een van hun partners, het VSBfonds, wilde het kunstproject steunen. De reden: ze zagen in Zus van Zand een ‘nieuwe maker’. Daaronder verstaat het fonds: “Makers die bezig zijn met het (zo goed mogelijk) ontwikkelen van hun artistieke product en die vervolgens publiek aan hun product willen verbinden.” Er was alleen één maar: Zus van Zand moest zelf de teller op 5.000 euro zien te krijgen.

Naar de eindstreep
Met de bijdrage van het VSBfonds voelde de kunstenares zich extra gesteund om er nog een keer flink aan te trekken. Het beeld van de kleine Dansende Dame werd aangekocht. Nu was ze nog maar 360 euro van de eindstreep verwijderd. Als zeven mensen nou eens elk 50 euro zouden doneren, met een portrettekening als tegenprestatie… en dat lukte. Een aantal vriendinnen gaf het laatste zetje. De crowdfund campagne was 100% geslaagd!

Donateursborrel
Nu is Zus van Zand druk met alle tegenprestaties.72 donateurs moesten persoonlijk bedankt worden en uitgenodigd voor de donateursborrel. Ansichtkaarten werden besteld en in 33 setjes opgedeeld. Negen portretten moesten worden getekend, zeefdrukken gesigneerd en ingelijst. Zus: “Ik vind het leuk om alle donateurs te ontvangen in mijn atelier en hen mijn tegenprestatie persoonlijk te overhandigen.”

En, waar de campagne om te doen was: de productie van de drie grote beelden is gestart. Het materiaal is besteld, de lasser is aan het werk en Zus ging op locatiebezoek in Zeeland. De tentoonstelling vindt plaats van 17 tot en met 25 juni. De kunstenares zal meestal aanwezig zijn, maar wil je haar niet missen, maak dan een afspraak.

Links
Kunstmanifestatie Kunstschouw
Voordekunst.nl
VSBfonds

Zus van Zand slaagt op voordekunst

Zus van Zand slaagt op voordekunst

Zus van Zand slaagt op voordekunst

Zus van Zand slaagt op voordekunst

Zus van Zand slaagt op voordekunst

Perscontact
via firma: 06 17 23 23 90
Wil je op de hoogte blijven van het nieuws van en over Zus van Zand? Abonneer je dan op onze nieuwsbrief!